vineri, 9 mai 2014

Cartofi imbracati la cuptor

Daca sa inserat si nu ai chef prea mare de gatit, o reteta simpla si foarte gustoasa te poate salva. Ideea mea a pornit de la o reteta simpla " Cartofi Evantai ". Si cum imi place sa ma joc, iata ce a iesit...


Cartofi imbracati la cuptor


Timp de preparare: 15 min
Timp de gatire: 45 min


Ingrediente:
( pentru 4 portii)

  • 8 cartofii de marime medie spre mare
  • 150 g unt – se poate folosi si mai mult in functie de cat de mari sunt cartofii si dupa gustul fiecareia
  • ulei de masline
  • 150 g cascaval ras
  • branza rasa si feliute
  • 100 ml apa
  • o ceapa mica taiata marunt
  • condimente:
  • piper
  • vegeta
  • sare
  • magheran
  • busuioc
  • boia dulce
  • cimbru
  • coriandru
  • condiment pentru cartofi ( exista in comert plicuri cu astfel de condiment )
  • Patrunjel verde
  • Optional: mezeluri - felii de bacon, bucatele de carnacior, feliute de costita afumata, sunca presata sau orice altceva ca va incanta papilele gustative ;)


Preparare:

Cartofii se curata, se spala bine si se taie in felii subtiri, pe lungime, dar nu pana jos...avand grija sa nu se desprinda. Un mic truc pentru a reusi asta cat mai bine: se iau betisoare pentru frigarui, se infig in partea inferioara a cartofului, apoi se taie cartoful pana la betisor. Dupa executarea operatiunii de taiere se scoate betisorul si gata ! Cartofii sunt taiati egal si fara alte riscuri de desprindere.
Separat, intr-un castronel, amestecam: untul si condimentele enumerate mai sus
Intr-o tava de marime medie, punem hartie de copt si o ungem cu putin unt topit. Asezam cartofii in tava. Intre feliile de cartof punem feliutele de branza si putin din amestecul de unt si condimente ( optional se pot adauga intercalat si feliute de mezeluri ). Cu restul de unt se ung cartofii pe deasupra, ii stropim cu ului de masline, acoperim tava cu folie de aluminiu si ii dam la cuptor ( incins in prealabil ) pentru 30 – 35 min la foc mic.



Cand sunt aproape gata ( dam un colt de folie la o parte si incercam un cartof cu furculita – aceasta trebuie sa patrunda usor in cartof ), dam folia la o parte si presaram peste cartofi cascavalul ras, si deasupra branza rasa amestecata cu putina boia dulce ( pentru o culoare frumoasa a crustei ce se va acoperii cartofii ).



Cand cascavalul s-a topit si a imbracat frumos cartofii, scoatem tava din cuptor si presaram deasupra patrunjel verde, proaspat tocat si gata...numai buni de servit!




Va spun eu ca iese un deliciu !
Spor la gatit si pofta buna !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu