sâmbătă, 3 mai 2014

Ciocolata de casa ( ca la mama acasa )

Cum afara toarna cu galeata, nu ne-a ramas decat sa depanam amintiri. Dintr-una in alta am ajuns si la subiectul dulciuri. Ce poate fi mai apetisant decat ce se facea in copilarie. Mai o reteta de chec, mai una de cozonac, gandul ne-a zburat spre delicioasa ciocolata facuta de mama.Asa ca, uitandu-ne prin camara, am vazut ca aveam tot ce ne trebuie deci, la treaba ! Mirosul copilariei, la noi in bucatarie !

Ciocolata de casa ( ca la mama acasa )

Timp de preparare: 30 min
Timp de gatire: 10 min

Ingrediente:

  • 450 g zahar
  • 150 ml apa
  • 1 plic zahar vanilat
  • 200 g de unt
  • 500 g lapte praf
  • 50 g cacao
  • 100 g nuca
  • 150 g nuca de cocos
  • 1/2 sticluta esenta de rom


Preparare:


Se pune intr-o craticioara la fiert zaharul, apa si zaharul vanilat. Cu cat siropul este mai legat ( se ia o picatura intre degetul mare si aratator si daca, atunci cand se despart degetele se intinde un fir subtire de la un degete la altul, inseamna ca siropul este destul de legat ), cu atat ciocolata va fi mai densa. Daca se opreste fierberea siropului la consistenta de dulceata ( picatura se leaga cand este picurata in pahar cu apa rece ), ciocolata de casa va avea o consistenta mai moale.



Dupa ce siropul este destul de legat, se ia craticioara de pe foc si se topeste untul in el si se lasa la racit, pana compozitia atinge o temperatura de ~ 40º C- 45ºC ( se poate tine degetul in sirop ).
Intre timp se amesteca, intr-un vas mai spatios, cacaua si laptele praf.
Nucile, maruntite putin cu mana, se trag putin in tigaie pentru un gust mai bun.




Cand si siropul s-a mai racit ( atentie, nu trebuie sa se raceasca prea mult, altfel se solidifica si nu se mai poate lucra cu el), se toarna peste amestecul de lapte praf si cacao. Se adauga esenta de rom si nucile si se amesteca bine cu mana pana se omogenizeaza bine.



Compozitia obtinuta se aseaza intr-o tava in care punem o folie de celofan. Se netezeste si se da la rece.Cand s-a racit, se portioneaza dupa plac.






Se degusta cu incantare si placute aduceri aminte!
Pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu