vineri, 9 mai 2014

Fasole facaluita ( fasole batuta/ frecata )

Este vineri... si cum vinerea de obicei lumea tine post, m-am gndit si eu la ceva simplu , de post si pe placul familiei mele. Asa ca m-am pus pe treaba si am facut repede o fasole facaluita ( cum se spune la noi in dobrogea ) sau fasole batuta, frecata sau cum s-o numi prin alte parti ale tarii.
Stiu o sa spuneti ca este o reteta banala, de pe tmpul strabunicilor. Da recunosc asa este! Insa pe parcursul vremii, eu una am adus un mic plus la realizarea acestei retete astfel incat sa imi placa mie ( mai ales ca sunt o fire perfectionista si daca nu imi place mie, nu ma las pana cand nu o imbunatatesc astfel incat sa imi placa ce mananc ).

Fasole facaluita ( fasole batuta/ frecata )

Timp de preparare: 25 min
Timp de gatire: 15 min

Ingrediente:

  • 200 – 250 g de boabe de fasole uscata
  • 100 ml ulei
  • 1/2 morcov ras
  • 1/2 albitura rasa
  • o ceapa tocata marunt
  • 2-3 catei de usturoi
  • o lingura bulion
  • condimente: busuioc, oregano, vegeta, condiment pentru fasole ( la plic din comert )
  • putin patrunjel tocat.



Preparare:

Am ales de seara fasolea ( un castronel a fost suficient pentru familia mea ), am spalat-o in mai multe ape, si am lasat-o la inmuiat pana dimineata.
Dupa savurarea cafelutei de dimineata, am pus fasolea la fiert in apa, in care am mai adaugat: vegeta, morcovul ras, albitura rasa, putina ceapa tocata, oregano, busuioc, si condiment pentru fasole.
Cand fasolea a fost fiarta, am strecurat-o, oprind putina zeama, am dat-o de 2-3 ori prin masina de tocat, apoi am bagat si mixerul in functiune. Am pus pasta de fasole intr-un bolsi am mixat-o bine, adaugand putin cate putin ulei ( ca la maioneza ). Daca pasta este prea consistenta se poate adauga putina zeama din cea oprita, pentru a fi putin mai moale.
Separat pregatim o pasta de usturoi: 2-3 catei de usturoi se piseaza bine, apoi se freaca cu un praf de sare sa lase putina zeama. Adaugam cate putin ulei astfel incat, la final, vom avea o maioneza de usturoi.
Cand este gata si maioneza de usturoi, aceasta se adauga in fasolea facaluita ( se adauga mai mult sau mai putin usturoi, in functie de gustul fiecariua ).


Dupa ce se termina de pregatit fasolea se trece la faza a II a. Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins pe aragaz. Se adauga ceapa tocata marunt. Cand aceasta este rumenita frumos adaugam pasta de tomate si lasam sa se prajeasca putin si bulionul. Cand totul este gata, se stinge focul si se lasa putin la racit.



Punem fasolea facaluita intr-un bol ( castron, farfurie, cum place la fiecare) si ii netezim frumos suprafata, apoi adaugam deasupra prajeala cu ceapa si bulion. Pentru un aspect mai placut se va orna cu putin patrunjel verde tocat marunt ( eu am folosit chiar proaspat din gradina – prima recolta din gradina noastra ).




Sa aveti pofta !!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu