Este
vineri... si cum vinerea de obicei lumea tine post, m-am gndit si eu
la ceva simplu , de post si pe placul familiei mele. Asa ca m-am pus
pe treaba si am facut repede o fasole facaluita ( cum se spune la noi
in dobrogea ) sau fasole batuta, frecata sau cum s-o numi prin alte
parti ale tarii.
Stiu
o sa spuneti ca este o reteta banala, de pe tmpul strabunicilor. Da
recunosc asa este! Insa pe parcursul vremii, eu una am adus un mic
plus la realizarea acestei retete astfel incat sa imi placa mie ( mai
ales ca sunt o fire perfectionista si daca nu imi place mie, nu ma
las pana cand nu o imbunatatesc astfel incat sa imi placa ce mananc
).
Fasole
facaluita ( fasole batuta/ frecata )
Timp
de preparare: 25 min
Timp
de gatire: 15 min
Ingrediente:
- 200 – 250 g de boabe de fasole uscata
- 100 ml ulei
- 1/2 morcov ras
- 1/2 albitura rasa
- o ceapa tocata marunt
- 2-3 catei de usturoi
- o lingura bulion
- condimente: busuioc, oregano, vegeta, condiment pentru fasole ( la plic din comert )
- putin patrunjel tocat.
Preparare:
Am
ales de seara fasolea ( un castronel a fost suficient pentru familia
mea ), am spalat-o in mai multe ape, si am lasat-o la inmuiat pana
dimineata.
Dupa
savurarea cafelutei de dimineata, am pus fasolea la fiert in apa, in
care am mai adaugat: vegeta, morcovul ras, albitura rasa, putina
ceapa tocata, oregano, busuioc, si condiment pentru fasole.
Cand
fasolea a fost fiarta, am strecurat-o, oprind putina zeama, am dat-o
de 2-3 ori prin masina de tocat, apoi am bagat si mixerul in
functiune. Am pus pasta de fasole intr-un bolsi am mixat-o bine,
adaugand putin cate putin ulei ( ca la maioneza ). Daca
pasta este prea consistenta se poate adauga putina zeama din cea
oprita, pentru a fi putin mai moale.
Separat
pregatim o pasta de usturoi: 2-3 catei de usturoi se piseaza bine,
apoi se freaca cu un praf de sare sa lase putina zeama. Adaugam cate
putin ulei astfel incat, la final, vom avea o maioneza de usturoi.
Cand
este gata si maioneza de usturoi, aceasta se adauga in fasolea
facaluita ( se adauga mai mult sau mai putin usturoi, in functie de
gustul fiecariua ).
Dupa
ce se termina de pregatit fasolea se trece la faza a II a. Intr-o
tigaie se pune putin ulei la incins pe aragaz. Se adauga ceapa tocata
marunt. Cand aceasta este rumenita frumos adaugam pasta de tomate si
lasam sa se prajeasca putin si bulionul. Cand totul este gata, se
stinge focul si se lasa putin la racit.
Punem
fasolea facaluita intr-un bol ( castron, farfurie, cum place la
fiecare) si ii netezim frumos suprafata, apoi adaugam deasupra
prajeala cu ceapa si bulion. Pentru un aspect mai placut se va orna
cu putin patrunjel verde tocat marunt ( eu am folosit chiar proaspat
din gradina – prima recolta din gradina noastra ).
Sa
aveti pofta !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu